Ondanks het feit dat onze katten vaak een gezonder voedingspatroon hebben dan menig baasje (ze drinken geen alcohol, ze dineren niet met patat en een ijsje toe) ontwikkelen ze toch vaak een te hoge bloeddruk op oudere leeftijd.
Te hoge bloeddruk kan ‘ primair' ontstaan, zonder aanwijsbare oorzaken. Maar vaker is het een gevolg van slecht functionerende organen zoals de nieren, hart, schildklier, bijnieren of als het gevolg van suikerziekte. Wanneer er een te hoge bloeddruk wordt gemeten, is het dan ook belangrijk om bovenstaande oorzaken te onderzoeken en deze te behandelen. Mogelijk stabiliseert de bloeddruk zich weer tot normaal.
Een te hoge bloeddruk heeft schadelijke effecten op het lichaam. Door de te hoge druk wordt er ‘goed' nier weefsel vervangen door ‘bindweefsel', waardoor de nierfunctie achteruit gaat. Ook het hart heeft te lijden onder een hoge bloeddruk, evenals de ogen. Bij een te lang bestaande hoge bloeddruk bestaat er een risico dat het dier ‘plotseling' blind wordt door loslating van het netvlies. En ook de hersenen kunnen beschadigd raken door bv hersenbloedingen met ernstige gevolgen.
De bloeddruk bij de kat wordt meestal gemeten aan de voorpoot met behulp van een bloeddrukmeter. Wanneer de bloeddruk te hoog is, krijgt uw kat medicatie voorgeschreven die de bloeddruk verlaagt (zoals Amlodipine). Als de bloeddruk te snel verlaagt of teveel verlaagd wordt, dan kan dit gevaarlijk zijn voor uw dier. Daarom is het belangrijk om onder controle te blijven bij de dierenarts en regelmatig de bloeddruk te laten controleren.
Normale bloeddruk bij de kat: 110- 145 mm Hg. Behandeling van een bloeddruk hoger dan 150-160 mm Hg is te adviseren.
Bij katten van 7 jaar en ouder komt hoge bloeddruk erg vaak voor. De reden daarvoor is dat oudere katten veelvuldig last krijgen van de aandoeningen die hoge bloeddruk veroorzaken. Aangezien de gevolgen van hoge bloeddruk bijzonder ernstig zijn en hoge bloeddruk op zich goed behandelbaar is, dient bij katten van 7 jaar en ouder jaarlijks de bloeddruk gecontroleerd te worden. Bij katten van 11 jaar en ouder is dat zelfs 2 x per jaar. Indien er eenmaal hoge bloeddruk geconstateerd is, dient de bloeddruk 4 x per jaar gecontroleerd te worden ter controle van de werking van de ingestelde medicatie.
U kunt bij ons in de kliniek terecht voor een bloeddrukmeting, die ook door de para-veterinair uitgevoerd kan worden zonder consult. U betaald dan enkel voor de bloeddrukmeting.
Bij twijfel kunt u altijd bellen!