Weke delen chirurgie

Weke delen chirurgie betekent operaties van de zachte weefsels, dus alle operaties die niks te maken hebben met de tanden, kiezen of de botten. Hieronder vallen de “standaard eerstelijns” ingrepen zoals castratie en sterilisatie van uw hond, kat, konijn of andere huisdieren, wondverzorging na verwondingen, het verwijderen van een vreemd voorwerp uit het maagdarmstelsel, maar ook de meer gespecialiseerde ingrepen.
Onze dierenarts Bob van Wandelen heeft zich in de loop der jaren verder ontwikkeld in deze uitgebreidere chirurgie. Dankzij deze specialistische ervaring en kennis kunnen we veel operaties gewoon bij uw vertrouwde kliniek zelf aanbieden. In een enkel geval zijn bijzondere instrumenten voor de operatie noodzakelijk (zoals bijvoorbeeld voor de kijkoperaties). Weke delen chirurgie is (net als bij het humane ziekenhuis) onder te verdelen in vakgebieden zoals Oncologische chirurgie, Maag-Darm-Lever chirurgie, Keel-Neus-Oor chirurgie, en Urologie.
Hieronder staan een aantal voorbeelden die mogelijk zijn bij Dierenarts Bob. Wilt u een operatie bij uw dier laten uitvoeren of staat de operatie die uw dier nodig heeft er niet tussen? Belt u ons dan gerust voor informatie.
Ook voor verwijzingen van uw eigen dierenarts of een eventuele second opinion op de uit te voeren operatie is bij ons mogelijk.

Bij veel van onderstaande operaties zijn onderzoeken vooraf noodzakelijk. Deze onderzoeken zijn nodig om een inzicht te krijgen voor de behadeling. Alleen dan kan het ideale resultaat behaald worden. De dierenarts zal mogelijk bloedonderzoek, weefsel onderzoek (cytologie en/of pathologie), een echo of een röntgenfoto nodig hebben om met u te kunnen bespreken wat uw dier nu precies mankeert en wat het te verwachten resultaat is van de behandeling. Daarnaast kan het ook nodig zijn om na de operatie nog onderzoek uit te voeren, zoals pathologisch weefsel onderzoek van tumoren.
Tijdens de operatie wordt samen gewerkt met de operatie assistente en/of anesthesist die er voor zorgt dat het dier veilig ligt te slapen en geen pijn heeft, zodat de chirurg zijn werk kan uitvoeren.
Na de operatie is natuurlijk ook nazorg nodig, zoals verbanden verwisselen maar ook eventueel het verwijderen van de geplaatste hechtingen.
Dit alles maakt weke delen chirurgie een afwisselende en uitdagende tak van de diergeneeskunde.

De meeste van deze onderzoeken zijn bij Dierenarts Bob mogelijk. In bijzondere gevallen huren we een externe dierenarts in of verwijzen we u naar een van de specialisten centra in de buurt. Wij denken dan ook dat we u en uw huisdier in alle opzichten goed kunnen begeleiden bij het nemen van de beslissingen en behandelingen die komen kijken bij de discipline “weke delen chirurgie”.

Welke operaties bieden wij allemaal aan?

Hieronder kunt u een beknopte lijst zien.

Operaties

⦁ Anaalklieren verwijderen
⦁ Castratie
⦁ Hernia diafragmatica. In dit geval is het middenrif gescheurd en ligt (een deel) van de buikorganen in de borstholte. Voor deze chirurgie is beademing tijdens de operatie noodzakelijk.
⦁ Hernia perinealis (of dambreuk) herstellen
⦁ Keizersnede
⦁ Maag-darm chirurgie , zoals een vreemd lichaam (corpus alienum) die vast zit in de maag of darm, darmresectie en anastomose (deel van de darm verwijderen en weer aan elkaar vast maken) en maagdilatatie volvulus (MDV, maagovervulling en draaiing)operaties.
⦁ Mondholte/gehemelte chirurgie, zoals epuliden, beschadigingen of fistels
⦁ Oor chirurgie, zoals het verwijderen van een poliep, het behandelen van een bloedoor en het verwijderen van een ernstig ontstoken gehoorgang (Totale Ablatio van het oor)
⦁ Schildklier verwijdering bij de kat die een te snel werkende schildkier heeft, of in geval van tumoren bij de hond.
⦁ Urineweg operaties zoals blaas chirurgie (blaassteen/ poliep of blaastumor), nierstenen of niertumor operaties en urethra operaties (plaskater operatie kater) en urethrastomie bij de reu (nieuwe plasbuis opening na verstopping)
⦁ ( Laparoscopische )Sterilisatie
⦁ Tumor chirurgie
⦁ Wondbehandeling

Aarzel niet, bel ons voor een afspraak!