Euthanasie

U wilt er vast nog niet aan denken. Toch worden wij mensen over het algemeen veel ouder dan onze huisdieren. Daarom zult u, vermoedelijk, een keer het onvermijdelijke mee gaan maken, het verlies van uw huisdier.

Bij Dierenarts Bob vinden we dat het laatste moment van uw dier zo waardig mogelijk moet zijn. Dit betekent dat wij vaak geroepen worden om te helpen met actieve euthanasie om zo verder lijden te voorkomen.

Wij ondersteunen u met de zorg en behandeling van uw dier

Dat doen we het hele leven van uw dier. Het klinkt misschien een beetje gek, maar euthanasie zien wij ook als onderdeel van een behandeling. Een behandeling om verder (pijn) lijden te voorkomen. En gelukkig leven we in een land waar dit bij dieren mag.

Maar wanneer is nu het punt gekomen om deze definitieve beslissing te nemen?
Vraag het ons, en we bespreken met alle liefde de (on)mogelijkheden van verdere behandelingen van uw dier. Daarbij bespreken we ook of de optie van euthanasie een reële optie zou zijn. Het belangrijkste uitgangspunt voor uw dier is een goed leven zonder (teveel) pijn of ongemak.
Op de praktijk ligt een boekje ‘zijn we niet te vroeg’ die u eventueel ook kunt lezen mocht u daar behoefte aan hebben.

Hoe gaat een euthanasie in zijn werk en mag ik erbij zijn?

We kunnen uw dier bij ons in de praktijk laten inslapen of bij u thuis. En natuurlijk mag u bij de euthanasie blijven. Alleen of gezamenlijk met uw familie en/of goede vrienden. Iedereen die u steun kan geven of bij het laatste afscheid wilt zijn, moet de mogelijkheid hebben om erbij te zijn. Zo ook uw eventuele andere huisdier.

De euthanasie van honden en katten (en andere kleine dieren) gaat vaak iets anders.

Bij katten en kleine dieren geven we meestal een hoge dosis slaapmiddel aan uw dier. Dit wordt ingebracht in de buikholte. Door de bloedvaten in het buikvlies wordt dit slaapmiddel snel opgenomen. U dier valt binnen 1 tot 3 minuten in slaap. De injectie is een mix van middelen, waardoor het dier gaat slapen, en steeds dieper in slaap valt. Uiteindelijk overlijdt hij of zij binnen 5 tot 10 minuten.

Bij honden geven we eerst een narcose slaapmiddel. Dit kan in de spier of in het bloedvat. Indien het narcose middel in de spier wordt gegeven duurt het ongeveer 1 tot 5 minuten voordat uw hond slaapt. Wanneer het narcose middel in het bloedvat wordt gegeven slaapt uw hond binnen enkele seconden.
Als uw hond rustig slaapt krijgt hij een tweede middel, een veel krachtiger slaapmiddel. Hiervan gaat hij rustig van in slapen. Meestal kiezen we ervoor om de tweede injectie in een bloedvat in de voorpoot te spuiten. In enkele gevallen kiezen we net als bij de kat voor een injectie in de buikholte. We zullen met u bespreken welke optie we kiezen en waarom.

Vind u de injecties eng of wilt u alleen bij de eerste injectie aanwezig zijn? Ook hier kunnen we rekening mee houden. Niet alleen voor uw dier moet het rustig gaan, ook voor u is een rustige manier van inslapen belangrijk.

Wat kunt u merken aan uw dier?

De eerste prik kan natuurlijk vervelend zijn. De injectie gaat door de huid en dat is even gevoelig. Daarna zijn de meeste dieren direct weer rustig. Uw dier valt in slaap en slaapt uiteindelijk zo diep, dat hij van het overlijden niks merkt. Op deze manier wordt het overlijden letterlijk inslapen.

Nadat uw dier ingeslapen is ontspant het lichaam. Ook de blaasspier ontspant, waardoor er wat urine kan gaan lekken. Daarnaast gaan de ogen bij dieren zelden dicht (wel bij vogels). Als u goed kijkt zult u zien dat de pupillen heel groot geworden zijn, en de ogen worden wat dof.
Daarnaast is er geen bloedomloop meer aanwezig. Doordat de bloedsomloop en de ademhaling zijn gestopt, krijgen de rode bloedcellen geen nieuw zuurstof. Hierdoor verdwijnt de rode kleur en wordt uw dier bleek van kleur. Dit is meestal te zien bij oren, mond en tenen, plekken waar weinig haar aanwezig is.
Heel soms laat uw dier nog een diepe zucht zien. Dit is een laatste reflex. Uw dier is al overleden. Als laatste controleert de dierenarts de hartslag, deze stopt pas als laatste.

Een overleden dier ziet er vaak mooi uit. Het is net alsof hij/ zij slaapt.

Wat moet u met uw dier doen nadat hij overleden is?

Wat u met uw dier wilt nadat hij overleden is, ligt aan u en uw familie zelf. Hierin is niets goed of fout. Het gaat er om wat voor u goed voelt.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Begraven in de tuin
U kunt uw dier begraven bij u zelf of bij een vriend/familielid als hij dat goed vind. Begraven in het bos of in de gemeenteperk is officieel verboden.
Het is verstandig om uw dier minimaal met 60 cm zand af te dekken. U kunt uw dier in een doos of in een katoenen doek begraven. Ook bestaan er speciaal hiervoor gemaakte cocons, deze zijn volledig afbreekbaar (www.mijnwebwinkel.nl/winkel/dust2dust). Deze cocons hebben we ook voor u in de praktijk.

Begraven bij een dierenbegraafplaats
Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen. Het is helaas niet toegestaan dat u samen met uw dier begraven wordt in dezelfde kist, op een algemene begraafplaats. In Hoevelaken zit bijvoorbeeld een begraafplaats speciaal voor dieren: www.klaverweiden.nl

Crematie individueel
Wilt u uw dier laten cremeren? Er zijn in Nederland meer dan 15 verschillende dieren crematoria aanwezig.
Dierenarts Bob werkt veel met SHCN dierenuitvaart. Uw dier gaat hier naar toe als u geen voorkeur voor een crematorium heeft aangegeven.
Na een individuele crematie kunt u kiezen wat u met de as wilt doen. Bewaren in een urn? Uitstrooien? Of toch bewaren in een sieraad? Op www.shcn.eu staat wat er allemaal mogelijk is.

Crematie in een klein groepje
Uw wilt wel een crematie, maar hoeft de as niet terug? Ook dat kan. Uw dier wordt dan in een klein groepje van 2-3 dieren gecremeerd en daarna strooit het crematorium de as uit over zee.
Voor meer informatie over een groepscrematie kijkt u ook op www.shcn.eu.

Er zijn drie opties om uw dier bij het crematorium te krijgen.
1) U kunt uw huisdier er zelf naar toe brengen.
2) Het crematorium komt uw huisdier bij u thuis ophalen
3) Of het dier wordt door het crematorium opgehaald bij de dierenartsenpraktijk.

Destructie.
U kunt er ook voor kiezen om uw dier op de praktijk te laten. Of als uw dier thuis overleden is, hem naar ons toe te brengen.
De dieren worden dan met meerdere dieren tegelijk verwerkt. Vroeger werden ze ‘hergebruikt’ maar sinds de BSE/Gekke koeienziekte mag dit niet meer. Nu worden overleden dieren uiteindelijk gebruikt bij de opwekking van groene stroom.

De beslissing om definitief afscheid te nemen van uw huisdier is geen gemakkelijke beslissing.
Wij hopen dat deze informatie u kan ondersteunen voor ‘wat er gaat komen’.

Wij staan klaar voor u en uw huisdier voor verder overleg.