Vlooien bij katten

De vlooiensoort die we het meest zien op onze huisdieren is de Kattenvlo. Deze vlo komt, ondanks zijn naam, niet alleen op katten voor. Vlooien hebben een roodbruine tot zwarte kleur en blijven klein, zo'n 1.5-4 mm groot. Vlooien leven niet permanent op een dier, maar komen alleen naar de gastheer om bloed te zuigen. Hierdoor is het soms lastig vast te stellen dat u dier, en mogelijk uw huis, echt wel last heeft van vlooien. Daarnaast zien we alleen de vlo zelf. Maar zij beslaan maar 5% van de vlooienpopulatie! De overige 95% van de populatie bestaat uit eieren, larven en poppen, die geleidelijk aan ontwikkelen tot de volgende generatie vlooien.

De ontwikkelingsduur van een vlo is zeer sterk afhankelijk van omgevingsfactoren zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid. Een vrouwtje kan wel tot 15.000 eieren per maand produceren! Zowel de larven als de vlo zelf is goed in staat om lange tijd niet te eten. Hierdoor verhongert de vlo niet bij een tijdelijk gebrek aan een gastheer. Al gelang de omstandigheden kunnen vlooien zich van ei tot vlo ontwikkelen in 3 weken tijd, maar dit kan ook tot wel 2 jaar duren! Daarom is een vlooienplaag alleen maar te bestrijden met goede middelen die gericht zijn op de bestrijding van zowel de eieren, larven en vlooien. De pop is als een bunker, en niet te bestrijden. Wel kan de pop verwijderd worden door te stofzuigen.

Buiten het feit dat vlooien beten erg irriterend zijn en huidklachten kunnen geven bij u en uw dier, kunnen vlooien verschillende parasieten, zoals lintwormen, bacteriën en virussen overbrengen.
Bestrijding van vlooien is dus heel belangrijk.
Het niet zien van de vlo op uw dier, is dus geen garantie dat u ook geen vlooien in de omgeving heeft, zoals u net gelezen heeft.
Aangezien vlooien het hele jaar voor komen, zeker in onze goed verwarmde en geïsoleerde huizen, is het advies dan ook om het hele jaar uw huisdieren te beschermen tegen deze parasieten!

De mogelijkheid om vlooien te bestrijden is zeer uitgebreid. 'Het beste' advies kan dan ook niet zomaar op papier geven worden. Naast poeder en shampoo die slechts 24 uur werken, bestaan er pipetjes voor in de nek, injecties voor bij de kat, lekkere tabletten en een halsband om vlooien bij uw dier te doden en te voorkomen. Naast de behandeling van uw dier bestaat er nog de mogelijkheid om uw huis te behandelen.

Wilt u vlooien voorkomen? Of heeft u misschien al een vlooienplaag? Overleg dan met ons wat u het beste kunt gebruiken, zodat het voor u, uw gezin en huisdier, prettig en veilig is en ook nog eens snel van de plaag af bent.

Bij Dierenarts Bob houden we de nieuwste producten in de gaten, weten we de voor en nadelen van de verschillende producten, en of het wel veilig gebruikt kan worden bij uw dier. Hierdoor kan ons advies voor een product per jaar verschillen. Katten bijvoorbeeld kunnen heftige bijwerkingen krijgen voor veel producten, zeker als deze eigenlijk alleen voor het gebruik bij honden bedoeld is. Daarnaast wilt u soms niet alleen vlooien voorkomen maar ook teken of mijten!

Hieronder hebben wij de op dit moment meest werkzame, veilige en best praktisch toepasbare middelen voor u op een rijtje gezet. Welke u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur: u kiest het dat middel waarbij u zeker bent dat therapietrouw (voldoende vaak en volgens de voorschriften toepassen, en het dier laat het toe zonder bijwerkingen) gewaarborgd is.

Producten verkrijgbaar bij Dierenarts Bob

Lekkere Kauwtabletten;

⦁ Comfortis® Voor hond en kat. Werkt tegen vlooien. 1x per maand toe te dienen.
⦁ Bravecto® Voor honden. Werkt tegen vlooien, teken en mijten. 1x per 3 maanden toe te dienen.
⦁ Credelio® Voor katten. Werkt tegen teken. 1x per maand toe te dienen

Pipet voor in de nek;

⦁ Activyl® Voor de kat. Werkt tegen vlooien.1x per maand
⦁ Advantix® Voor de hond. Werkt tegen vlooien, teken mijten, zandvliegen en muggen. 1x per maand.
⦁ Stronghold® Voor hond en kat. Werkt tegen vlooien, mijten en luizen, spoel-, haak- en hartwormen.1x per maand.
⦁ Bravecto® Voor katten. Werkt tegen vlooien, mijten en teken. 1x per 3 maanden toe te dienen.
⦁ Bravecto plus® Voor katten. Werkt tegen vlooien, mijten, teken, spoelwormen en haakwormen. Preventief tegen hartwormen. 1x per 3 maanden toe te dienen

Halsband;

⦁ Seresto® Voor hond en kat. Werkt tegen vlooien, bijtende luizen en zandvliegen 8 maanden en teken 7 maanden
⦁ Scalibor® voor honden. Werkt 6 maanden tegen vlooien, teken, zandvliegen en muggen.

Injectie;

⦁ Program® Voor katten. Eén injectie Program® voorkomt dat vlooien zich 6 maanden lang kunnen voortplanten. De injectie doodt geen volwassen vlooien en zodoende kan er incidenteel nog een vlo op uw huisdier vóórkomen. Echter deze kans is met 95 % afgenomen in vergelijking met de situatie dat de kat niet behandeld is. Mocht uw kat al last van vlooien hebben dan adviseren wij een tijdelijke combinatie met een vlo dodend preparaat om de volwassen vlooien en de nog uitkomende exemplaren te doden. De Program®-injectie en het vlo dodende middel zijn zonder risico naast elkaar te gebruiken.

Voor uw huis hebben we de Indoor-X Spray. Deze spray kunt u gebruiken om plekken, waar het lastig stofzuigen is, zoals kieren en hoekjes, in te sprayen. Door deze spray gaan de eieren, larven en vlooien in uw huis dood.

Voor al deze producten geldt: Uw huis en huisdieren blijven vlo vrij als u het product goed toedient en op de juiste momenten herhaald. Mocht u al een vlooienplaag hebben; behandel uw huis met Indoor-X, stofzuig regelmatig en behandel minimaal 3 maanden al uw huisdieren consequent. Soms is een combinatie van producten zelfs te adviseren. Alleen op die manier bent u zo snel mogelijk van uw vlooienplaag af.

Onze medewerkers helpen u graag bij het maken van uw keuze en voor al uw vragen over vlooien.