Het kitten Groeibegeleidingsprogramma

Een nieuw kitten geeft veel plezier in huis. Tenminste als alles goed gaat en het kitten gezond is en blijft. Daarom is het verstandig om uw kitten regelmatig te laten controleren. Naast deze controle kan het ook goed zijn om uw kitten te laten wennen aan een bezoek aan de dierenarts. Als ze hier aan wennen verlaagt dat sterk de stress en angst als ze later voor vaccinaties of ziekte langs komen.

Wij adviseren u om het kitten binnen 2 dagen na aanschaf te laten controleren. Een goede fokker geeft u dit advies ook. Hierbij zal de dierenarts het kitten helemaal nakijken om te zien of hij in orde en gezond is. Bij grote problemen kunt u dan nog overleggen met de fokker over eventuele consequenties van afwijkingen.

Daarna komt een kitten op 9 en op 12 weken voor de enting waarbij hij ook weer gecontroleerd wordt door de dierenarts. Misschien is dit zelfs al gebeurd als u het kitten op 13-14 weken bij de fokker heeft opgehaald. Na deze entingen hoeft de volgende enting pas weer een jaar later. En om kitten een jaar lang niet meer te laten controleren of alles goed gaat? Dat is wel erg lang. Het eerste jaar verandert er zoveel aan een kat! En een goede start is belangrijk voor de toekomst.

Daarom kunt u meedoen aan het Kitten groeibegeleidingsprogramma.

Wat houdt dit groeibegeleidingsprogramma in?


U komt al op 9 en 12 weken leeftijd voor de vaccinatie bij de dierenarts. Maar daarna krijgt u de mogelijkheid om elke maand bij de assistente/ dierenarts een check-up te doen. Uw kitten wordt dan gecontroleerd op zijn groei en zijn conditie. De groei zegt veel over de gezondheid van uw kitten. En een goede groei is belangrijk voor de ontwikkeling, voornamelijk van het skelet en de gewrichten. Verder geven we u nog adviezen over de gezondheid en extra zorg voor uw jonge kat. En natuurlijk kunt u vragen stellen over uw kitten. Een actueel gewicht van uw kitten handig voor de juiste dosering van ontwormings-, vlo- en teken middelen.

Naast een goede gezondheid zijn deze controles ook belangrijk voor de socialisatie van uw kat. Bij het Kitten Groeibegeleiding Programma komen ze vaker bij ons, zonder dat er elke keer iets vreemds of naars gebeurd. Het is de bedoeling dat uw kat het zelf ook leuk vindt om naar de praktijk te komen, zelfs voor een enting of als hij ziek is op oudere leeftijd.

Om geen angst voor dierenartsbezoek te ontwikkelen zou het kitten bij voorkeur al in de eerste fase (met nestgenoten) een paar keer mee genomen moeten worden naar de praktijk. Dit moeten dan uiteraard positieve ervaringen worden waarbij de kittens in een afgesloten spreekkamer de gelegenheid krijgen rond te lopen en waar ze iets lekkers of een spelletje aangeboden krijgen. Dit zal in de 2e fase en ook later regelmatig herhaald moeten worden. Anders loop je de kans dat een kat alsnog een negatieve associatie ontwikkeld met de dierenartspraktijk.

Op 6 maanden leeftijd adviseren we een controle van het gebit. Hierna is de groeibegeleiding afgelopen maar u kunt natuurlijk maandelijks blijven komen wegen als u wilt. Zeker na een castratie of sterilisatie komen sommige dieren sterk aan. Hebt u problemen met uw kitten dan kunt u deze altijd aan de assistent voorleggen. Komt u er met haar niet uit, dan kan er een afspraak gemaakt worden bij de dierenarts.

Wat u zelf thuis kunt doen om geen angst bij uw kat te ontwikkelen om naar de praktijk te komen:


De reismand moet voor kittens een prettige plek worden. Een mand hoort dus gewoon in huis te staan. U kunt er het beste een lekker fleecedekentje in leggen en er regelmatig iets lekkers in gooien. Vervolgens zou u met de mand naar andere ruimtes in huis moeten lopen en ze daar uit de mand laten (zelf uit laten lopen). Dit kan uitgebouwd worden naar de buren, familie of auto. De auto kan dan eerst zonder motor aan verkend kunnen worden en daarna met motor aan.

U kunt thuis ook al enkele handelingen trainen. U kunt zelf regelmatig het kitten oppakken, in het bekje en de oren kijken en voorzichtig bijvoorbeeld aan de pootjes frummelen. Misschien wilt u zelfs de tanden gaan poetsen in de toekomst.

Het kitten groeibegeleidingsprogramma is gratis als u bij ons de kitten voeding aanschaft. In alle andere gevallen betaalt u eenmalig 20 euro.